Anatomische atlas - beenderstelsel

 

Het menselijk lichaam omvat gemiddeld 206 beenderen. Deze zitten vast aan gewrichtsbanden en pezen. Beenderen, gewrichtsbanden en pezen vormen een beschermend en ondersteunend stelstel voor de spieren en het zachte weefsel dat eronder ligt. Baby's worden geboren met 270 weke beenderen, ongeveer 64 meer dan een volwassene. Veel van deze beenderen zijn samengeklonken tot 206 harde, blijvende beenderen tegen de tijd dat iemand twintig of vijfentwintig jaar oud is.

Het beenderenstelsel bestaat uit twee delen: het axiale skelet en het appendiculaire skelet.
Onder het axiale skelet vallen onder meer de schedel, de wervelkolom, de ribben en het borstbeen; totaal tachtig beenderen. Onder het appendiculaire skelet vallen de schouder- en de bekkengordel en de beenderen van de ledematen.

Ook beschermt en ondersteunt het beenderenstelsel de organen. Verder is het een efficiënte fabriek die rode bloedcellen uit het beenmerg van bepaalde beenderen aanmaakt en witte bloedcellen uit het beenmerg van andere beenderen, waarmee schadelijke bacteriën kunnen worden vernietigd. Tot slot zijn de beenderen een opslagplaats voor mineralen, waaronder calcium, die aan andere delen van het lichaam afgegeven kunnen worden.