Lopende neus ?

 

lopende neusWanneer je verkouden bent, is het slijmvlies van de neus ontstoken. Je niest en je hebt dikwijls een waterige neusloop. Het slijm wordt dikker en je neus raakt verstopt. Gelukkig heeft jouw apotheker enkele middeltjes om de hinderlijke verschijnselen te verzachten.

Lees meer...

Hooikoorts - Pollenkalender

 

hooikoortsKen je dat? Zodra het zonnetje begint te schijnen, gaat ook jouw neus kriebelen. Hoe fijn de lente ook is, niemand zit te wachten op hooikoorts.

Het zijn de pollen van bomen, planten en grassen die neus en ogen plagen en de klachten veroorzaken. Door de pollen raakt het afweermechanisme van jouw lichaam in de war. En door de histamine die dan vrijkomt gaat u tranen en niezen. Lees onze tips om je leed te verzachten.

Lees meer...

Vaccinaties op reis

 

reisapotheekDe wereld is een dorp geworden en exotische reisbestemmingen heel gewoon. Om gezondheidsrisico's op reis te beperken begin je best tijdig aan de voorbereiding maar zelfs bij een afreis hals over kop kan een bezoek aan arts en apotheker nog het verschil maken. Zij helpen je graag met een risico-analyse van je reis. Malaria preventie en een geschikte reisapotheek krijgen alle aandacht en ook over vaccinaties, belangrijk -wapen tegen allerlei infectieziekten, kom je alles te weten.

Lees meer...

Nog op zoek naar een goed voornemen voor 2022 ? Stoppen met roken !

 

roken stoppen

Jaarlijks sterven in België 20 000 mensen als gevolg van actief roken. Er zijn verschillende redenen waarom mensen graag willen stoppen met roken. De één doet het voor de eigen gezondheid, een betere conditie of een verbeterde reuk- en smaakvermogen. De ander stopt bijvoorbeeld om niet meer afhankelijk te zijn van sigaretten of vanwege de gezondheid van zijn of haar familie. Wat de reden ook is, als je gemotiveerd bent om te stoppen met roken, is het mogelijk !

Lees meer...

Luizen

 

luizenkamNiet alleen de kinderen, maar ook de luizen gaan weer naar school. De kans dat je met deze diertjes wordt geconfronteerd is in deze periode groot. Grijp meteen in als je hoofdluizen ontdekt.

Lees meer...

Schurft

 

schurftDe besmettelijke huidinfectie schurft is in Vlaanderen de laatste tijd op verschillende plaatsen vastgesteld. Informatie over wat schurft is en hoe je op een doeltreffende manier schurft kan bestrijden is dus vandaag de dag meer dan ooit nodig. Schaamtegevoel weerhoudt sommigen om de behandeling consequent te volgen.

Lees meer...

Zelf je bloeddruk meten

 

Hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor het ontwikkelen van hart-en vaatziekten. Hoe groter de druk, hoe groter de kans dat belangrijke organen als hart, bloedvaten, nieren en ogen beschadigd worden. Andere risicofactoren zijn o.a. een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, zwaarlijvigheid, roken, te weinig lichaamsbeweging en stress. Behalve een aanpassing van leefgewoonten is het dus uitermate belangrijk dat je regelmatig op controle gaat bij de huisarts. Deze kan alle risico's nauwgezet opvolgen en dat gaat verder dan gewoon het nemen van de bloeddruk.

Een bloeddrukmeting door de huisarts is een momentopname die schommelt naargelang het tijdstip van de dag, onder invloed van emoties, inspanningen, maaltijden, houding, temperatuur, blaasvulling en noem maar op. Daarom is het nuttig om bloeddrukmetingen te doen over een langere periode zodat je een betrouwbare gemiddelde waarde bekomt.

Je kan thuis ook zelf je bloeddruk meten en zo meer betrokken worden bij je behandeling. Dit vervangt uiteraard nooit het doktersbezoek. De gemeten waarden dienen enkel om te bespreken met de huisarts.

Voor de zelfmeting van de bloeddruk kies je vanzelfsprekend een apparaat dat juist en nauwkeurig meet. De meter moet gevalideerd zijn volgens een erkend EU-protocol. De fabrikant moet een garantie van minstens 3 jaar geven en een goede dienst na verkoop hebben. We kiezen in principe voor een bloeddrukmeter aan de opperarm met een manchet van de juiste maat. Je apotheker helpt je graag bij je keuze.

Hoe moeten de metingen gebeuren?

  • Steeds op hetzelfde tijdstip, bv. 2 x 's morgens en 2 x 's avonds, telkens met 5 minuten tussenpauze waarbij je de manchet afneemt.
  • In een rustige en aangename omgeving.
  • Rust 5 minuten voor meting.
  • Een half uur voor of minstens 1 uur na een maaltijd.
  • Gebruik geen caffeinehoudende dranken en rook niet een half uur voor de meting.
  • Steeds aan dezelfde arm meten: voor rechtshandigen de linkerarm en omgekeerd.
  • De arm ontbloot, ontspannen en ondersteund (bv. op een tafel) met de hand open en de handpalm naar boven gericht.
  • Bij voorkeur zittend, tenzij de arts liggend of staand aanraadt.
  • De manchet op harthoogte. De onderste rand 2 à 3cm boven de elleboogplooi en de manchetslang wijst naar het midden van de handpalm.
  • De manchet zo strak dat er nog 2 vingers onder de manchet kunnen.
  • Niet praten of bewegen tijdens de meting.

Nog enkele weetjes

  • Bij sommige patiënten, bv. met een onregelmatige hartslag, kunnen foute metingen optreden.
  • Doe geen metingen in de buurt van een elektromagnetisch veld, bv. GSM.
  • Bij gebruik van geneesmiddelen noteer je best zowel tijdstip van inname als tijdstip van meting.

Droge ogen, wat doen we er aan ?

 

Een lach en een traan horen bij het bestaan. Tranen laten we van geluk of verdriet, maar ze hebben ook een functie : ze houden onze ogen in optimale conditie om scherp te zien.

Tranen smaken zout maar bevatten naast water en allerlei zouten ook slijmstoffen, mucines genaamd. Die zorgen dat de dunne laag traanvocht, de traanfilm, mooi aan de voorste cellagen van oog, het hoornvlies, blijft kleven. Die voorste hoornvliescellen hebben speciale vingerachtige uitsteeksels om de traanfilm beter vast te houden. Tegen het verdampen van de traanfilm in de droge lucht, ligt er bovenop een dun vetlaagje. Dit beschermend vet wordt afgescheiden door kliertjes op de rand van onze oogleden. Een goede hygiëne van onze ooglidrand door zorgvuldig verwijderen van restjes ingedroogd slijm, houdt onze traanfilm en daarmee ons zicht in goede conditie.

Waarom zoveel drukte om dat traanfilmpje?

Welnu, het hoornvlies bevat onze hoofd lens. Bij het knipperen met onze ogen werkt de traanfilm als smeermiddel. Breekt de traanfilm, dan wordt het hoornvlies en daarmee de hoofdlens bekrast. Onscherp zien is het gevolg. Als de toestond aanhoudt, kunnen wondjes ontslaan, die ontsteken zodat onze ogen beginnen te etteren.

Kenmerkend voor droge ogen is : een gevoel van irritatie - een zandkorrel in je oog -, lichtschuwheid, wazig zien en eigenaardig genoeg ook overmatig tranende ogen. Sommige ziekten kunnen oorzaak zijn (lupus, Sjögren) maar ook vervuilde lucht, wind,airco, computergebruik, overmatig alcoholgebruik. Ook geneesmiddelen kunnen droge ogen veroorzaken : bètablokkers, tricyclische antidepressiva, antihistaminica, diuretica.

Om droge ogen te voorkomen druppelen we voldoende dikwijls kunsttranen. Eén of twee keer druppelen per dag is onvdoende. Soms moet het om het uur. Een gebroken traanfilm leidt tot beschadiging en slecht zien.

Er zijn zeer veel soorten kunsttranen. Ze verschillen in kleefkracht, bewaarsysteem en druppelsysteem. Hyaluronzuur uit hanenkammen heeft helende eigenschappen en houdt water goed vast. Omdat bij droge ogen chronisch druppelen nodig is, zijn bewaarmiddelen te mijden.

Goed kiezen vereist deskundig advies. Eén beste keuze bestaat niet. Die verschilt van persoon tot persoon en naargelang de situatie. Jouw apotheker helpt je graag een proouct kiezen dat best bij jouw situatie past.

Uit de greep van de griep.

 

Wat is griep?

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Meestal begint de ziekte vrij plotseling. Ziekteverschijnselen zijn hoesten, neusverkoudheid, niezen, pijn achter het borstbeen, zere keel en koorts die binnen enkele uren oploopt tot 39°C of hoger. Ook gewrichts- en spierpijnen, hoofdpijn, koude rillingen en vermoeidheid kunnen optreden. Deze acute verschijnselen duren enkele dagen tot een week, maar vaak duurt het nog enkele weken voordat iemand volledig hersteld is en zich weer de oude voelt.

Wat kunnen we doen om griep te voorkomen?

Griep is heel besmettelijk. Besmetting kon plaatsvinden vanaf 1 dag voor tot 3 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen.

Vaccinatie is de beste manier om griep te voorkomen. Het griepvaccin biedt bescherming tegen de belangrijkste

griepvirussen die in een bepaald jaar circuleren. Griepvirussen veranderen elk jaar een beetje waardoor ons afweersysteem ze niet meer herkent. Ze kunnen daardoor veel langer ongemoeid hun gang gaan en schade aanrichten. Om dit te voorkomen wordt elk jaar een vaccin ontwikkeld dat aangepast is aan de nieuwe

griepstammen. De Wereldgezondheidsorganisatie, de WGO, geeft de fabrikanten elk jaar de samenstelling waaraan het griepvaccin het komende seizoen moet voldoen. Om die reden moet het vaccin ook jaarlijks

herhaald worden.

Na twee weken biedt het vaccin 70-90 % bescherming. Als je na vaccinatie toch griep krijgt, verloopt die vaak

minder ernstig. Het griepvaccin helpt niet tegen verkoudheid en andere virussen die hoest veroorzaken.

We kunnen ons afweersysteem ook nog op andere manieren versterken

Ondermeer door het innemen van Echinaceo, Zonnehoed. De laatste tijd is er veel belangstelling voor het beta-1,3/1,6-glucaan dat onze weerstand sterk zou verhogen. Dit glucaan activeert zeer belangrijke immuuncellen: de macrofagen. Deze macrofagen vernietigen vreemde deeltjes en ziektekiemen. Binnen de 6 uur na inname van het glucaan is het effect op de activiteit van macrofagen meetbaar. De stimulerende werking bereikt een hoogtepunt na 3 dagen. 6 dagen na stoppen valt de activiteit terug naar de oorspronkelijke toestand. Een dagelijkse hoeveelheid glucaan houdt de macrofagen actief. Een kwaliteitsvol preparaat is in de apotheek beschikbaar onder de naam IMUNIXX.

Hooikoorts - Pollenkalender

 

Van oudsher wordt in de maand juni het hooi van het land gehaald. In die maand dook ook de hooikoorts op, vandaar de naam. Omdat het klimaat in België steeds warmer en vochtiger wordt, is ook het hooikoortsseizoen uitgebreid. Al vanaf februari kan je pollen tegenkomen en dat duurt tot oktober. Afhankelijk van jouw allergie heb je het meest last van hooikoorts in de maanden februari, maart en april (boomstuifmeel). Of in juni en juli als je allergisch bent voor grasstuifmeel.

De periode kan per persoon verschillen. De een heeft het hele seizoen door klachten, terwijl de ander af en toe een dagje last heeft. Kijk op onderstaande pollenkalender voor meer informatie over de bloeiperiodes van diverse bomen en planten.

 

Allergiewijzer voor graspollen

 

Grassen jan feb maa apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Reukgras                        
Gerstdravik                        
Veldbeemdgras                        
Ruw beemdgras                        
Grote vossestaart*                        
Frans raaigras                        
Kropaar*                        
Rood zwenkgras                        
Echte witbol                        
Straatgras                        
Kruipend struisgras                        
Gewoon struisgras                        
Hoog struisgras                        
Windhalm                        
Kamgras                        
Bochtige smele                        
Kweek                        
Rietzwenkgras                        
Rietgras                        
Rogge                        
Wit struisgras                        
Beemdlangbloem*                        
Gladde witbol                        
Italiaans raaigras                        
Engels raaigras*                        
Timotheegras*                        
Liesgras                        
Pijpestrootje                        
Riet                        

 

 

Allergiewijzer voor boompollen

 

Bomen jan feb maa apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Els*                        
Berk                        
Hazelaar*                        
Es                        
Wilg                        
Haagbeuk                        
Eik                        
Paardekastanje                        
Walnoot                        
Esdoorn                        
Plataan                        
Iep                        
Vlier                        
Populier                        
Tamme kastanje                        
Linde                        
Liguster                        

 

 

Allergiewijzer voor kruiden

 

Kruiden jan feb maa apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Veldzuring                        
Smalle weegbree*                        
Brandnetel                        
Bijvoet*                        
Moerasspirea                        

 

Brandend maagzuur en maagpijn

 

Een pijnlijke maag kan ons behoorlijk wat last bezorgen. Al snel grijpen we dan naar een of ander middel, maar is dit wel het goede of kan het beter ? Laat ons daarom even stil staan bij de werking van onze maag.

In onze maag wordt voedsel vermengd met maagsap, dat door de maagwand wordt afgescheiden. Dit maagsap bevat enzymen voor de vertering van eiwitten en vooral veel zoutzuur. De zuurtegraad van de maag schommelt ideaal tussen pH3 en pH5 (hoe lager de pH, hoe zuurder). Deze zuurbarrière is ook een eerste bescherming tegen microben.

Evenwicht is daarbij heel belangrijk en verschillende factoren spelen een rol.Zo zorgen stress en roken voor een verhoogde productie van maagzuur. Ook voeding speelt een belangrijke rol. We zijn best matig met alcohol, koffie, gashoudende dranken, chocolade, sinaasappelsap, pepermunt, scherp gekruid voedsel en vet. Ook geneesmiddelen kunnen problemen geven: pijnstillers en ontstekingsremmers zijn niet alleen zelf zuur maar gaan de productie von maagbeschermende stoffen tegen. De maagwand wordt gevoeliger en na verloop van tijd kan zelfs een wondje ontstaan: de maagzweer of ulcus, die ons de typische klachten bezorgt: veelal een scherpe, met de vinger aanwijsbare pijn in de bovenbuik, voornamelijk 's nachts.

Reflux

Een ander probleem, ook bij normale zuurproductie, is reflux. Het slecht functioneren van een sluitspier onderaan de slokdarm is vaak de boosdoener. De zure maaginhoud vloeit terug naar de slokdarm die hiervoor niet aangepast is en ontsteekt. Dit geeft branderige pijn achter het borstbeen, soms tot in de keel. De klachten verergeren bij liggen of voorover buigen.

De sluitspier gaat slecht functioneren door voedingsmiddelen (o.a. koffie, gashoudende drank, chocolade, ...), maar ook door mechanische factoren die de druk in de buik vergroten. Overgewicht, spannende kledij en te copieuze maaltijden zijn dus te mijden. Liever nemen we meerdere, maar lichte en kleine maaltijden per dag en ten laatste 3 uur voor het slapengaan. We gaan best niet liggen na de maaltijd en plaatsen het hoofdeinde van ons bed wat hoger : zo vloeit de inhoud van de slokdarm vanzelf naar de maag.

Als de klachten niet te vaak voorkomen en niet te erg zijn kunnen we zelfhulpmiddelen gebruiken. Alginaten, middelen op basis van slijmstoffen, bemoeilijken de terugvloei van de maaginhoud naar de slokdarm en bekleden die bovendien met een beschermlaag.

Antacida neutraliseren het zuur en beschermen zo onze slijmvliezen. Ze doen dit echter kortstondig. De pH stijgt en de maag reageert met een reflexmatige productie van maagzuur (zuurrebound). Antacida met een bufferende werking neutraliseren maagzuur tot pH5 bereikt wordt waarna de buffer inactief wordt. De maag produceert dan opnieuw maagzuur en bij pH3 begint de buffer terug te werken. Dit systeem zorgt voor een langduriger effect zonder invloed op de normale maagwerking. Soms kunnen maagzuurremmers aangewezen zijn.

Vraag advies aan je apotheker voor de juiste inname van al deze producten, zeker als je nog andere geneesmiddelen moet innemen. Als ondanks je maagmiddel de klachten toch 1 à 2

weken blijven aanslepen, raadpleeg dan steeds je huisarts.

Zonnebanken zijn kankermachines

 

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek, loop je 20% meer riscico op huidkanker bij gebruik van de zonnebank. In België komt dit overeen met 150 extra gevallen per jaar van melanoom - de dodelijkste huidkanker - omwille van zonnebankgebruik.

Er is geen "veilige drempel" wat zonnebankgebruik betreft. Ook de zonnebanken die aan de wetgeving voldoen zenden intense UV-stralen uit die het DNA van de huid kunnen beschadigen en zo de kans op huidkanker verhogen.

Wil je omwille van estetische redenen toch graag een gebruinde huid hebben, dan zijn er betere en veiligere alternatieven zoals zelfbruinende crèmes.

 

3 grote misverstanden rond de zonnebank

 

Zonnebanken zijn een veilig alternatief voor zonnen

Zonnebanken geven UV-licht met een straling gelijk aan een UV-index 12 wanneer zij in orde zijn met de wetgeving. Dit is veel hoger dan de UV-index van de zon die in België meestal onder de 6 ligt. Bovendien is slechts een kleine minderheid van de zonnebankcentra effectief in orde met de wetgeving.

De zonnebank bereidt je huid voor op de zon

Niets is minder waar. Zonnebankbruin geeft een bescherming die overeenkomt met een beschermingsfactor 2 tot 4. Verwaarloosbaar dus. Erger nog. De huidschade door de zonnebank kan je later met huidkanker opzadelen.

Je hebt een zonnebank nodig voor de aanmaak van voldoende vitamine D

Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid. Maar de UV-stralen van de zonnebank leiden niet tot de aanmaak van vitamine D zoals dat via natuurlijke zonnestralen wel gebeurt.

 

Er bestaat dus geen veilig zonnebankgebruik.

Buienradar