BMI volwassenen en kinderen

Gezonder leven, veel mensen zijn ermee bezig en maar goed ook, want uw gezondheid heeft een grote invloed op uw leven! Een van de indicatoren om uw levenswijze te peilen, is de Body-Mass Index (BMI) of ook wel queteletindex (QI) genaamd. Het berekenen van uw BMI wordt aanbevolen voor het inschatten van de hoeveelheid lichaamsvet. Nog nooit van gehoord ? Geen nood, hier kan u uw eigen BMI snel en eenvoudig berekenen.

Lees meer...

Hoe word je slanker en gezonder ?

 

slank 2Met de start van het nieuwe jaar staat gewicht verliezen bij veel mensen hoog op het todo-lijstje. Effectief overgaan tot actie is echter vaak een tweede en moeilijkere stap. Enkele tips.

Lees meer...

Hoe blijf je slanker en gezonder ?

 

slank 4

Tot een gewicht komen waar je je goed bij voelt, is een eerste stap maar zeker niet de laatste. Je streefgewicht tijdens allerlei moeilijke periodes in stand houden is het echte zware werk. Motivatie is hierbij heel belangrijk.

Lees meer...

Dik zonder sigaret ?

 

roken dik zonder sigaretGoede voornemens, iedereen maakt ze. Misschien is jouw goede voornemen stoppen met roken. Twijfel je nog omdat je hebt gehoord dat je dan snel in gewicht bijkomt? Laat je niets op de mouw spelden! De gezondheidsvoordelen van stoppen met roken wegen ruimschoots op tegen het nadeel van een beperkte gewichtstoename. Hou rekening met enkele eenvoudige zaken en je komt al een heel eind vooruit.

Lees meer...

Vader appel en moeder peer

 

gezonde voeding 3De appel valt niet ver van de boom. Ouders geven vaak hun figuur gedeeltelijk door aan hun kinderen, deels genetisch en deels door eetgewoonten.

Om te weten of je gezondheid ernstige risico's loopt, is het niet alleen belangrijk je gewicht en BMI te kennen. Je moet ook weten waar je overtollige vet zich bevindt. Vader appel en moeder peer kunnen je daarbij helpen.

Lees meer...

Gezond vermageren

jonge vrouw met fruit 2

Zit je rok ineens te strak? Moet de riem een gaatje losser? Ben je sneller buiten adem? Dan ben je waarschijnlijk in gewicht bijgekomen. Wil je die extra kilo's goedmaken, zet jezelf dan vooral niet op een streng vermageringsdieet. Stel een reëel doel voor ogen. Te snel en te drastisch willen vermageren leidt meestal tot grote teleurstellingen.

Lees meer...

10 goede redenen om te ontbijten

 

ontbijt 1"Onthaasten" staat mogelijk ook op jouw lijstje met goede voornemens. Meer tijd vrijmaken voor jezelf, vooral ook 's ochtends. Waarom 's ochtends? Om rustig te kunnen ontbijten. We geven je 10 goede redenen om voortaan elke dag te ontbijten.

Lees meer...

Slimme tussendoortjes

 

fruit 1Tussendoortjes kunnen bijdragen tot een gezonde voeding. Op voorwaarde dat ze slim worden gekozen en de 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middag- en avondmaal) goed aanvullen en niet vervangen. Slimme tussendoortjes brengen weinig calorieën maar veel essentiële voedingsstoffen aan. Geef de voorkeur aan tussendoortjes uit de voedselgroepen groenten, fruit, melkproducten en graanproducten.

Lees meer...

Zin in zoet

 

snoepWie kent dit gevoel niet? Vlak na het eten of in de late namiddag krijg je zin in zoet. We beschouwen zoetigheden vaak als beloning of als troost, wat de zin nog kan versterken. Zoetigheden zijn in vergelijking met gezonde tussendoortjes lege caloriebronnen en dus te beperken. Alle zoetigheden schrappen van het menu is meestal niet nodig. Integendeel, een compleet verbod kan de zin of drang zelfs aanwakkeren. Af en toe van een stukje zoet genieten moet kunnen, ook in het kader van een gezonde voeding.

Lees meer...

Calorieën: feiten en fabels

 

calorieenMoeten we tellen hoeveel calorieën we dagelijks innemen? Is een calorierijk voedingsmiddel hetzelfde als een ongezond voedingsmiddel? Bestaan er negatieve calorieën?

Lees meer...

Wist je dat ?

  • je door het huwelijk makkelijk 4 kilo bijkomt ? Lekker tafelen met z'n tweetjes is dus niet alleen romantisch, maar ook calorierijk.
  • vrouwen na iedere zwangerschap gemiddeld vier kilo extra wegen.
  • overmatig eten voor een lager glucosegehalte zorgt, waardoor je meer zin krijgt in ongezonde snacks.
  • Koolhydraten (brood, rijst, aardappelen, pasta,...) omgezet worden in vet, vooral buikvet waar je moeilijk vanaf raakt
  • je bij de apotheker terecht kan voor de meest effectieve oplossingen om gewicht te verliezen

Buienradar