Verzorging - zon

 

Gezien het risico op huidverbranding, ontwikkeling van huidkanker en vervroegde veroudering van de huid is het belangrijk om je huid niet te veel bloot te stellen aan UV-straling. Wanneer je toch langere tijd aan de zon blootgesteld wordt, is een goede bescherming noodzakelijk.

Speciaal voor jongere kinderen (tot 16 jaar) is een optimale bescherming van belang omdat bekend is dat zonneschade aan de jonge huid een extra groot risico op huidkanker op latere leeftijd veroorzaakt.

Zonnebrandcrème is een effectieve manier om de huid te beschermen tegen UV-straling. Elke zonnebrandcrème geeft een bepaalde graad van bescherming. Dit staat altijd op de verpakking vermeldt en wordt de Sun Protection Factor (SPF) genoemd. In onze apotheek vind je een ruim gamma producten voor elke gewenste beschermingsgraad.

Hoeveel moet ik smeren ?

Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft, moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere protectiefactor dan op de verpakking vermeld staat. Precieze richtlijnen over hoeveelheden toe te passen crème zijn niet te geven maar een 'hand vol' voor elke insmeerbeurt van de gehele huid is niet overdreven.

Hoe vaak moet ik smeren ?

De kwaliteit van zonnebrandcrème is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch slijt de beschermende zonnebrandcrème laag in een aantal uur. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, liggen in het zand en zwemmen. De "waterproof" crèmes blijven weliswaar beter op de huid zitten na watercontact, maar toch blijft het zaak om de huid regelmatig opnieuw in te smeren. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 30 minuten optimaal werkt is het verstandig de crème steeds tijdig aan te brengen.

Buienradar