Zwangerschap

 

Wens je zwanger te worden, ben je zwanger of geef je borstvoeding, breng jouw arts en apotheker hiervan dan op de hoogte. De periode van conceptie, zwangerschap en borstvoeding zijn delicate periodes wat het gebruik van geneesmiddelen betreft. Vermijd het gebruik van geneesmiddelen zoveel mogelijk, ongeacht hun vorm of toedieningsweg. Dit geldt zelfs voor geneesmiddelen voor uitwendig gebruik (bijvoorbeeld een crème, zalf of gel). Lees steeds de rubriek “Zwangerschap en borstvoeding” van de bijsluiter alvorens je een geneesmiddel inneemt.

 

Wist je dat?

Zelfmedicatie tijdens de zwangerschap of borstvoeding wordt sterk afgeraden. Vraag steeds advies aan jouw arts of apotheker alvorens je een geneesmiddel gebruikt, ook al lijkt het product onschadelijk.

 

 

In sommige gevallen is een behandeling met geneesmiddelen onvermijdbaar. Uw arts of apotheker zal dan een geneesmiddel kiezen nadat hij de voordelen en de risico’s van de behandeling voor jou en jouw ongeboren kind heeft afgewogen. Volg steeds de voorgeschreven behandelingsinstructies (bijv. de dosis en duur) om het beoogde resultaat zo snel mogelijk te bereiken. De behandelingsduur moet zo kort mogelijk zijn. Wijzig of stop een behandeling nooit zonder eerst te overleggen met jouw arts of apotheker. Zelfmedicatie tijdens deze delicate periode wordt afgeraden.

Pas ook op voor producten die op het eerste gezicht onschadelijk lijken zoals:

  • kruidenproducten : sommige kunnen stoffen bevatten die een risico inhouden indien u zwanger bent.
  • vitaminepreparaten : een te grote hoeveelheid vitamine A kan afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind.

 

Richtlijnen voor de verschillende fasen van de zwangerschap

Raadpleeg steeds jouw arts of apotheker alvorens je in een verdere fase van de zwangerschap een geneesmiddel inneemt dat je al eerder tijdens de zwangerschap voorgeschreven werd. Het zou kunnen dat het geneesmiddel in deze fase wel een risico inhoudt.

  • Voor de bevruchting
    Bepaalde geneesmiddelen blijven nog een lange tijd na de laatste inname in het lichaam en mogen bijgevolg enige tijd voor de bevruchting niet meer gebruikt worden. Dit geldt zowel voor de aanstaande mama als papa. Anderzijds is de inname van bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld foliumzuur in te nemen na stopzetting van de anticonceptiepil, ijzer, calcium, jodium) of de toediening van bepaalde vaccins aan te raden. Schrap alcohol en tabak.
  • Eerste trimester
    Tijdens de eerste drie maanden worden alle organen gevormd. De toediening van sommige geneesmiddelen in deze periode van de zwangerschap kan afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind.
  • Tweede trimester
    Blijf voorzichtig gedurende het tweede trimester van de zwangerschap. De kans op afwijkingen neemt af na de eerste drie maanden van de zwangerschap, maar bepaalde risico’s blijven (bijv. groeiachterstand, neurologische afwijking).
  • Derde trimester
    Vermijd bepaalde geneesmiddelen tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap. Aspirine kan bijvoorbeeld bloedingen veroorzaken bij moeder en ongeboren kind. Blijf ook waakzaam aan het einde van de zwangerschap of net voor de bevalling. Bepaalde geneesmiddelen kunnen in het bloed van de pasgeborene terechtkomen en niet uitgescheiden worden. Dit kan tot intoxicatie leiden.

 

Borstvoeding

Wees ook voorzichtig tijdens de borstvoedingsperiode want jouw geneesmiddelen kunnen in de moedermelk terechtkomen. Sommige geneesmiddelen kunnen de melkproductie doen toenemen of net afremmen. Als je toch geneesmiddelen moet innemen, doe dit dan meteen na de borstvoeding.

Raadpleeg steeds jouw arts of apotheker voor je een geneesmiddel inneemt. Als het geneesmiddel dat je inneemt een effect kan hebben op jouw baby, zal jouw arts of apotheker soms aanraden om tijdelijk of definitief te stoppen met borstvoeding geven. Vermijd zelfmedicatie.