Fout
 • Fout bij het laden van feeddata
 • http://www.gezondheid.be/rss/feeds/all.xml

Bachbloesemtherapie

 

bach fles

 

Dr. Edward Bach (1886-1936) ontwikkelde rond 1928 de bloesemtherapie na jarenlange studie. Hij was, vanaf 1915, werkzaam als arts, bacterioloog, immunoloog en patholoog. Eerst schakelde hij van de reguliere geneeskunde over op de homeopathie. Hij ontwikkelde vaccins die volgens het homeopathische principe werden klaargemaakt en de geschiedenis ingingen als "de zeven Bach-nosoden". Deze nosoden worden tegenwoordig nog steeds in de homeopathie gebruikt.

Dr. Bach geloofde in het antroposofische mensbeeld, waarin de mens uit vier delen bestaat: ziel-geest-stoffelijke lichaam-etherische lichaam. Bach's grondregel was: "de mens kan slechts zichzelf genezen". Zijn gedachte was dan ook: "behandel de persoon, niet de ziekte; pak de oorzaak aan, niet het effect". Volgens Dr. Bach voelen we ons goed wanneer onze geest, lichaam en ziel in evenwicht zijn. Het is juist dit evenwicht dat de bloesemremedies proberen te herstellen of te behouden. Want, volgens Bach, is ziekte het laatste stadium van een psychisch onevenwicht. Bij de bloesemtherapie gaan we ons niet richten op de lichamelijke kant van ziekte, maar op onze "psyche". Hoe voelen we ons? Hoe reageren we? Negatieve stemmingen zijn de oorzaak van veel lichamelijke aandoeningen. Wanneer we negatieve stemmingen oplossen, zullen de lichamelijke aandoeningen verdwijnen.

Dr. Bach bestudeerde 38 vormen van gedrag en emoties die hij zag als belangrijkste oorzaken voor ons lijden. Hij had groot vertrouwen in de genezende kracht van de natuur. In de natuur vond hij bloesems, afkomstig van wilde struiken, bomen en planten, die onze emoties gunstig beïnvloeden, doordat deze bloesems ons diep in ons wezen het corresponderende evenwicht laten ervaren. Door de kracht van de bloesemremedies kunnen we weer in harmonie en vrede komen met onszelf.

De bloesemremedies worden aangemaakt volgens speciale methoden : de zonnemethode of de kookmethode, in overeenstemming met Dr. Bach's voorschriften. De Bachbloesemtherapie omvat dan ook 38 verschillende bloesemremedies. Dr. Bach onderscheidde 7 categorieën, waarin hij de 38 bloemen met de 38 negatieve gemoedsgesteldheden indeelde.

ANGST:

 • Rock Rose - Zonneroosje Paniek, verschrikking. Wanneer men niet meer spontaan kan reageren op ongunstige situaties, maar in de plaats hiervan overgevoelig en ongecoördineerd, dan kan hieruit het Rock Rose-syndroom ontstaan.
 • Mimulus - Maskerbloem Angst met bekende oorzaak. Mensen van het Mimulus-type zijn over het algemeen zeer gevoelig en dikwijls ook fijn van lichaamsbouw. Ze worden ook vlug ziek wanneer er hen iets angstig te wachten staat.
 • Cherry Plum - Kerspruim Angst voor controleverlies. Als basisbehandeling bij geestelijke of emotionele overdruk. Bij sterke innerlijke spanning. Geef nooit Mimulus aan een iemand in een negatieve Cherry Plum gemoedstoestand.
 • Aspen - Esp (Ratelpopulier) Angst met onbekende oorzaak. In tegenstelling tot de angst van Mimulus is deze angst er een van een niet-bekende oorzaak, en daardoor vele malen beklemmender.
 • Red Chestnut - Rode Kastanje Angst voor anderen. Een typisch voorbeeld van Red Chestnut is de moeder die constant in zorgen en angst voor haar kinderen leeft.

ONZEKERHEID:

 • Cerato - Loodkruid Onvoldoende vertrouwen in eigen intuïtie. De Cerato-mens vertrouwt zijn eigen innerlijke stem niet. In de grond zijn Cerato-mensen grote waarheidszoekers. Ze moeten meer vertrouwen in hun natuurlijke gevoelens en innerlijke kennis hebben.
 • Scleranthus - Hardbloem Besluiteloosheid. Het zijn de "Jantje lacht, Jantje huilt"-typen, bij wie veel waardevolle tijd verloren gaat omdat zij niet tot een keuze kunnen komen.
 • Gentian - Gentiaan Twijfel. Het Gentian-type twijfelt natuurlijk ook aan de werkzaamheid van de Bachbloesems, zelfs al ziet hij dat ze wel degelijk werkzaam zijn.
 • Gorse - Gaspeldoorn Hopeloosheid. Gorse-types zijn pessimistisch en de wanhoop is hier diep geworteld.
 • Hornbeam - Haagbeuk Vermoeidheid. De Hornbeam wordt ook wel de "maandagmorgen-remedie" genoemd omdat deze mensen hun dagtaak overzien en daar bij voorbaat al moe van worden.
 • Wild Oat - Ruwe Dravik Onzekerheid over wat te doen. Wild Oat is het middel voor klaarheid en inzicht. Het is ook een van de "zoekertjesbloesems".

ONVOLDOENDE INTERESSE IN HET HIER EN NU:

 • Clematis - Bosrank Dromerig. Bij slaperigheid en vergeetachtigheid. Clematis-types slapen over het algemeen graag lang en veel.
 • Honeysuckle - Kamperfoelie In het verleden leven. Honeysuckle is het middel tegen nostalgie en heimwee. Bij Honeysuckle "vlucht men in het verleden" en verwacht van het heden en de toekomst niets positiefs meer.
 • Wild Rose - Hondsroos Apathie. Het Wild Rose-type geeft een beeld van berusting en innerlijke overgave. Wild Rose is het middel voor ondernemingszin en levenslust.
 • Olive - Olijf Mentale en fysieke uitputting. Olive is aangewezen bij een uitputtingsgevoel na langdurige overbelasting.
 • White Chestnut - Paardekastanje Ongewenste gedachten. De gedachten komen steeds terug en blijven in een kringetje ronddraaien en veroorzaken een mentale kwelling.
 • Mustard - Herik Depressie van onbekende oorsprong. Als basisbehandeling bij zwaarmoedigheid en pessimisme.
 • Chestnut Bud - Kastanjeknop Gebrek aan observatie. Als basisbehandeling bij leerproblemen en te weinig inzicht.

EENZAAMHEID:

 • Water Violet - Waterviolier Graag alleen willen zijn. Als basisbehandeling bij introverte types die last hebben van contactproblemen en bindingsangst. Ook bij terughoudendheid en geslotenheid.
 • Impatiens - Reuzenbalsemien Ongeduldig. Bij nerveuze slapeloosheid en hyperactiviteit. Bij innerlijke gespannen en prikkelbare personen.
 • Heather - Struikheide Egocentrisch. Bij praatzieke personen die altijd in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Iedere zin beginnen ze met: "ik..".

OVERGEVOELIGHEID VOOR INVLOEDEN EN IDEEËN:

 • Agrimony - Agrimonie Overgevoelig voor ruzie of discussie. Ze zijn rusteloos en door zorgen gekweld wanneer ze alleen zijn. Naar de buitenwereld toe houden ze de "vrolijke schijn" op.
 • Centaury - Duizendguldenkruid Te graag van dienst willen zijn. Dit zijn de "dieners". Het zijn "gevers" en geen "nemers". Het Centaury-type komt niet op voor zijn eigen belangen en zijn goede wil wordt dan ook gemakkelijk uitgebuit.
 • Walnut - Walnoot Soms beïnvloedbaar. Als basisbehandeling bij persoonlijkheidszwakte en tekort aan zelfzekerheid. Ook is Walnut aangewezen bij iedere verandering in leefsituatie.
 • Holly - Hulst Jaloezie. Het Holly-type ergert zich snel en is vaak jaloers. Het zijn mensen die bang zijn voor liefde en genegenheid.

MOEDELOOSHEID EN WANHOOP:

 • Larch - Lariks Geen zelfvertrouwen. Larch-types verwachten te falen, ze weten dat het toch verkeerd gaat aflopen. En natuurlijk gaat dan alles ook mis: de "self fullfilling prophecy".
 • Pine - Den Schuldgevoelens. Pine-types vinden dat ze het nooit goed genoeg doen, ze mogen er eigenlijk niet zijn van zichzelf. Ze hebben het gevoel dat ze anderen maar tot last zijn.
 • Elm - Veldiep Tijdelijk gevoel van ontoereikendheid. Elm-mensen zijn over het algemeen zeer verantwoordelijk, maar zijn tijdelijk niet opgewassen tegen hun taak.
 • Sweet Chestnut - Tamme Kastanje Smart. Sweet Chestnut-mensen zitten muurvast in hun problemen en volledig in de put. Toch blijven ze volharden in het zoeken naar oplossingen.
 • Star of Bethlehem - Vogelmelk Shock. Bij traumatische ervaringen. Star of Bethlehem gaat u helpen om uw verdriet te verwerken en een plaats te geven.
 • Willow - Wilg Wrok koesteren. Willow-types willen geen verantwoording dragen en zoeken steeds de schuld bij anderen.
 • Oak - Eik Hard vechten, maar niet opgeven. Kracht en uithoudingsvermogen horen bij dit type. Maar uiteindelijk plegen ze roofbouw op zichzelf. Geef nooit Olive aan een negatief Oak-type.
 • Crab Apple - Appel Reinigingsremedie. Crab Apple-mensen hebben dikwijls last van fobieën of schoonmaakmanie. Ze willen harmonie in heel hun leven.

OVERBEZORGDHEID VOOR HET WELZIJN VAN ANDEREN:

 • Chicory - Cichorei Bezitsdrang. Bij Chicory zien we dikwijls het beeld van de "perfecte moeder". Chicory-types claimen ook vaak alle aandacht.
 • Vervain - Ijzerhard Over-enthousiast, idee-fix. Vervain-mensen lijden dikwijls aan innerlijke spanning. Ze kunnen ook niet tegen onrechtvaardigheid.
 • Vine - Wijnstok Dominant. Vine-types zijn vaak heel overheersend en bazig, ze gedragen zich soms zelfs als tirannen.
 • Beech - Beuk Onverdraagzaam. Beech is het middel bij intolerantie, maar vaak ook bij overdreven tolerantie. Beech heeft dikwijls kritiek op anderen.
 • Rock Water - Bronwater Voorbeeld willen zijn. Rock Water-types ontzeggen zich veel en genieten weinig van het leven. Rock Water is het levenselixir onder de Bachbloesems.

 

EERSTE HULP REMEDIE

Er is een bijzondere remedie: De "Eerste Hulp" remedie. Deze remedie is een combinatie van 5 remedies, namelijk: = Clematis = Cherry Plum = Impatiens = Rock Rose = Star of Bethlehem. Het is een remedie voor acute- en stresssituaties, in noodgevallen, bij ongelukken en shock. Het verlicht angst en herstelt vertrouwen en kalmte. Het is aangewezen deze remedie altijd bij de hand te hebben.

EERSTE HULP CREME

Naast de Eerste Hulp remedie is er ook de "eerste hulp" -crème. Deze crème heeft dezelfde vijf bloesemremedies als basis en tevens Crab Apple voor de reinigende werking. De Eerste Hulp crème is zeer geschikt voor de behandeling van huidirritaties, schaafwonden, insektensteken, blauwe plekken, kneuzingen, pukkeltjes, jeuk, enzovoort. Een onmisbare hulp voor thuis en onderweg.

GEBRUIK VAN DE BLOESEMREMEDIES

Gebruik gebaseerd op de originele dosering van Dr. Bach: 10 à 20 druppels van de gekozen remedie in een flesje water. Dit flesje drinkt men verdeeld over de ganse dag met kleine slokjes leeg. De Bach Bloesem Remedies zijn 100% natuurlijk en niet verslavend. Ze kennen geen bijwerkingen. Ze kunnen worden ingenomen door volwassenen en kinderen. De Bach Bloesem Remedies kunnen naast iedere andere geneeswijze gebruikt worden. Ze kunnen ook zonder problemen naast andere geneesmiddelen worden ingenomen. Zij belemmeren de uitwerking hiervan niet.

Meer info : www.bachbloesems.be

Heet van de naald

Buienradar