Homeopathie

 

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het principe "Het gelijke met het gelijkende behandelen". Het woord homeopathie is een samenvoeging van het Griekse "homoios" (gelijk) en "Pathos" (lijden, ziekte, aandoening). De homeopathie stelt, dat als je door bepaalde stoffen ziek wordt, deze in een sterk verdunde oplossing genezend kunnen werken. Dit is enigszins te vergelijken met het principe van inenten: een kind, dat ingeënt wordt tegen rode hond, krijgt een geringe hoeveelheid verzwakt rode hond virus ingespoten en wordt daardoor immuun voor rode hond. Homeopathische middelen worden in een aantal stappen verdund en geschud (potentiëren) waardoor zij geen schadelijke werking meer hebben, maar nog wel het zelfgenezende vermogen van het lichaam stimuleren.

Een homeopathisch arts beschouwt ziekte als een verstoring in het evenwicht tussen ziekmakende factoren en het herstelvermogen van het lichaam. Homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de hele mens centraal staat. Als lichaam, geest en sociaal functioneren niet in evenwicht zijn, kan een mens ziek worden. Het is dan ook van belang om het evenwicht te herstellen. Door met een homeopathisch middel het herstelvermogen te stimuleren is het mogelijk om (sneller) te genezen. Jonge mensen met een klacht die nog maar kort bestaat, hebben een groot zelfgenezend vermogen. Zij reageren meestal snel en goed op homeopathische behandeling. Ouderen met chronische problemen reageren meestal trager op homeopathische behandeling. Soms is er onherstelbare schade aan het lichaam ontstaan, volledige genezing is dan niet meer mogelijk.

Een homeopathisch middel kan gekozen worden op grond van de klacht(en) die iemand heeft. Dit is vooral nuttig bij relatief gezonde mensen met een acuut probleem, b.v. een sportblessure of een insectenbeet. Veel middelen die als zelfzorg in de handel zijn werken vooral goed bij dit soort problemen, omdat zij klachtgericht worden gekozen.

Bij langer bestaande klachten is het noodzakelijk om naar het totaal beeld te kijken (holistische geneeswijze), niet alleen naar de lichamelijke klachten, maar vooral ook naar het type mens. Het type mens in combinatie met zijn klachten bepaalt welk homeopathisch middel het meest geschiktvoor hem is. Hieruit volgt dus dat een bepaalde klacht bij twee verschillende personen een verschillende oplossing kan vergen. Dit homeopathisch middel dat het totale gestel = constitutie van de patiënt het best beïnvloedt, wordt in de homeopathie het "constitutiemiddel" genoemd. De klassieke homeopathie stelt zich tot doel om het constitutiemiddel voor een patiënt te bepalen.

Zeer uiteenlopende stoffen worden gebruikt om homeopathische middelen van te maken, de meeste zijn plantaardig, maar ook dieren (bv. honingbijen) en dierlijke producten (bv. slangengif), mineralen en metalen worden toegepast. De homeopatische geneesmiddelen komen voornamelijk voor onder de vorm van oraal in te nemen granulen (multidoses), globulen (unidoses) en druppels. Granulen en globulen zijn suikerbolletjes die doordrenkt zijn met de welbepaalde verdunning van het geneesmiddel. Ook andere vormen zijn mogelijk: tabletten, siropen, oogdruppels, zetpillen, crèmes, zalven, ampullen, sprays, tandpasta’s, maandkuren, …

Wij beschikken over een zeer ruime voorraad homeopathische specialiteiten van tal van firma's : A. Vogel, Boiron, Heel, Tilman, Unda... Mocht er iets niet voorradig zijn, dan kan dat zonder problemen besteld worden. De meeste zaken zijn binnen de 24u leverbaar, behalve de producten die rechtstreeks bij de producent besteld moeten worden, alsook de buitenlandse produkten. Buitenlandse geneesmiddelen zijn leverbaar, doch enkel op geneeskundig voorschrift, begeleid van een speciaal formulier voor buitenlandse produkten dat door uw dokter wordt meegegeven.

A Vogel  Boiron  Heel  Tilman Unda 

De meeste ziekenfondsen betalen sedert enkele jaren een gedeelte van uw homeopathische kosten terug. Alleen homeopatische geneesmiddelen voorgeschreven door een arts komen in aanmerking. Telkens je homeopathische geneesmiddelen koopt in de apotheek op voorschrift, vraag je aan de apotheker een "attest voor homeopathie". Het kasticket is niet geldig als bewijsstuk. De attesten verzamel je gedurende het ganse jaar en worden - afhankelijk van uw ziekenfonds - binnengebracht tijdens de eerste maand(en) van het volgende jaar. Informeer je bij jouw ziekenfonds. Klik hier voor meer info m.b.t. de terugbetaling.

 

Infotheek

info teken

Hieronder vind je nog enkele downloadbare folders, brochures... m.b.t. homeopathie.

Homeopathische artsen

Lijst met homeopathische artsen per provincie. Opgelet : lijst dateert van mei 2008.

Homeopathische_artsen
 
 

 

U kan via het menu folders nog meer folders zoeken op thema of trefwoord.

Buienradar