Huisapotheker

 huisapotheker

Je huisapotheker is je vertrouwde apotheker die jij zelf kiest. Hij volgt je medicatie op en begeleidt je bij het goed gebruik van je geneesmiddelen. Net zoals je je huisarts gekozen hebt die je Globaal Medisch Dossier (GMD) bijhoudt, kan je nu een huisapotheker kiezen die je Farmaceutisch Dossier (FD) zal bijhouden. De dienstverlening van je huisapotheker is volledig gratis voor jou als patiënt.

​Wie is je huisapotheker?

Elke erkende apotheker kan je huisapotheker zijn. Jij kiest zelf wie je huisapotheker wordt. Je kan op elk moment beslissen om de overeenkomst stop te zetten of om van huisapotheker te veranderen. Als je een huisapotheker hebt gekozen, betekent dit evenmin dat je bijv. tijdens de wachtdienst niet bij een andere apotheker kan langsgaan.

Wat doet je huisapotheker voor jou?

  • Je huisapotheker heeft een volledig overzicht van de geneesmiddelen die je neemt.
  • Je huisapotheker heeft altijd een juist medicatieschema voor je klaar.
  • Je huisapotheker geeft je persoonlijke begeleiding op maat. Hij is je vertrouwenspersoon waar je met alle vragen omtrent je gezondheid en medicatie terecht kan, en dit steeds in alle discretie.
  • Je huisapotheker werkt samen met je (huis)arts en andere zorgverleners. Hij is de contactpersoon voor je andere zorgverleners voor informatie over jouw medicatie.

Voor wie?

Je kan een huisapotheker kiezen als je voldoet aan al deze voorwaarden:

  • Je verblijft niet in het ziekenhuis of rusthuis.
  • Je gebruikt minstens 5 terugbetaalde geneesmiddelen per jaar.
  • Minstens 1 van die geneesmiddelen gebruik je gedurende een lange periode (5 maanden of meer).

Hoe duid je je huisapotheker aan?

Om je huisapotheker aan te duiden, moet je een dubbele toestemming geven voor:

  • Voortgezette farmaceutische zorg: dit betekent dat je huisapotheker een dossier bijhoudt. Daarin registreert hij de geneesmiddelen die je neemt en het advies dat hij je geeft. Onderteken de overeenkomst met je huisapotheker om je toestemming te geven.
  • Patient consent: dit is je toestemming voor het elektronisch delen van je gezondheidsgegevens met andere zorgverleners die jou behandelen. Geef je toestemming zelf online of laat ze eenvoudig registreren door je ziekenfonds, arts of apotheker.

Hoeveel kost het?

De dienstverlening is volledig gratis voor jou als patiënt. Het ziekenfonds betaalt het ereloon van je huisapotheker.

Meer info?

Praat erover met je apotheker. In onderstaande folder vind je de voordelen van de nieuwe dienstverlening nog eens op een rijtje :

huisapotheker

 Overtuigd?

Druk deze tabel af en noteer de geneesmiddelen die je neemt. Schrijf erbij wanneer en hoe je ze neemt. Kom met deze tabel langs in de apotheek en we zorgen er samen voor dat er een overzichtelijk medicatieschema van wordt gemaakt. Het is niet erg als je lijst niet compleet is. Elk stukje informatie helpt. We kijken, als je het goed vindt, immers ook in de lijst van producten die je vroeger al in de apotheek hebt gekocht.

Buienradar