10 goede redenen om te ontbijten

 

ontbijt 1

 

 "Onthaasten" staat mogelijk ook op jouw lijstje met goede voornemens. Meer tijd vrijmaken voor jezelf, vooral ook 's ochtends. Waarom 's ochtends? Om rustig te kunnen ontbijten. We geven je 10 goede redenen om voortaan elke dag te ontbijten.

 

 

 

  1. Na een weldoende rust heb je 8 tot 12 uren niets meer gegeten. Bijtanken is noodzakelijk om belangrijke intellectuele en/of fysieke prestaties in de voormiddag tot een goed einde te brengen.
  2. Een goed ontbijt zou leiden tot betere schoolprestaties, een verhoogde productiviteit en minder arbeidsongevallen.
  3. Een goed ontbijt draagt bij tot een goede verdeling van de energie over de dag en de inname van alle benodigde voedingsstoffen. Zo loop je minder kans op voedingstekorten waardoor je moe, prikkelbaar en lusteloos wordt.
  4. Als je ’s morgens niet eet, heb je de neiging om de twee andere maaltijden uit te breiden. Een zwaar middagmaal kan de concentratie in de namiddag verminderen. Een overdadig avondmaal kan gemakkelijk een overschot aan calorieën leveren die in de vorm van vetreserves worden gestockeerd.
  5. De voeding spreiden over 3 maaltijden (ontbijt, middagmaal, avondmaal) maakt een betere gewichtscontrole mogelijk. Ben je een graastype - je eet kleine snacks op elk uur van de dag - dan verlies je makkelijker het zicht op wat je uiteindelijk over een hele dag hebt gegeten en zal de eindsom vaak een onevenwichtig samengestelde voeding zijn.
  6. Een goed ontbijt vermindert de drang naar snoepen in de voormiddag om zich over de appelflauwte van 11 u te helpen. Als je ’s morgens niet eet met de bedoeling te vermageren, dan zou je dus wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Met snoeprepen en andere zoetigheden krijg je vooral calorieën binnen en weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.
  7. Het ontbijt brengt essentiële voedingsstoffen aan die via de andere maaltijden niet altijd in voldoende mate kunnen worden aangebracht.Broodmaaltijden, en het ontbijt in het bijzonder, brengen relatief het meest complexe koolhydraten (zetmeel) aan, onze meest gezonde energieleveranciers. Warme maaltijden brengen in het algemeen meer vet aan.
  8. Broodmaaltijden, en het ontbijt in het bijzonder, brengen relatief het meest complexe koolhydraten (zetmeel) aan, onze meest gezonde energieleveranciers. Wie kiest voor volkorenbrood krijgt ook extra vezels binnen.
  9. Een goed ontbijt brengt de kinderen goede voedingsgewoonten bij waar ze nu en later alle baat bij hebben.
  10. De dag rustig beginnen met een ontbijt samen met het gezin is ten slotte gewoon gezellig en wapent je beter tegen de stress die een werkdag met zich kan meebrengen.