Gezond vermageren

jonge vrouw met fruit 2

 

Zit je rok ineens te strak? Moet de riem een gaatje losser? Ben je sneller buiten adem? Dan ben je waarschijnlijk in gewicht bijgekomen. Wil je die extra kilo's goedmaken, zet jezelf dan vooral niet op een streng vermageringsdieet. Stel een reëel doel voor ogen. Te snel en te drastisch willen vermageren leidt meestal tot grote teleurstellingen.

 

 

 

Wat doe je je lichaam aan?

Strenge diëten zijn de verkeerde manier om overtollige kilo’s aan te pakken. Dat doe je je lichaam aan.

  • Een drastische aanpak leidt vooral tot vochtverlies en afbraak van spierweefsel en niet tot het gewenste vetverlies.
  • Je lichaam krijgt te weinig noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Je voelt je niet alleen moe en prikkelbaar, maar doet ook je gezondheid tekort.
  • Een streng en ééntonig dieet is niet lang vol te houden.
  • Zodra je stopt met de kuur, verval je in je oude gewoonten en kom je snel weer in gewicht bij. Alle moeite is dan een maat voor niets geweest.
  • Je vervalt in het jojo-systeem (dik,dun,dik,…,dik) dat je gezondheid kan schaden.

 

Gezond afvallen is géén kwestie van afzien en honger lijden

Wonderdiëten bestaan niet. Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding in combinatie met meer beweging, daar gaat het om. Bouw extra beweging in in je dagelijkse routine. Ga vaker te voet en neem de trap. Wie volhoudt, wordt fitter, voelt zich beter in zijn vel en zal dat ook uitstralen. Wedden dat de complimentjes vanzelf volgen?

Gezond vermageren betekent niet noodzakelijk minder eten , tenzij je natuurlijk steeds voor een dubbele portie gaat. Vaak is het een kwestie van anders eten. Wie in de keuken gezond aan de slag gaat, zal bovendien vaststellen dat gezond eten veel meer is dan het cliché van konijnenvoer. Er zijn oneindig veel combinaties mogelijk. Gezond, lekker en eenvoudig kunnen perfect samengaan.

 

De actieve voedingsdriehoek, de referentie

Neem de gezonde voedingsdriehoek als voorbeeld. Hij vertelt je wat je gemiddeld per dag nodig hebt, waarvan je best meer eet en waarvan minder. Kijk even wat je gewend bent te eten en vergelijk het met wat de actieve voedingsdriehoek voorschrijft. Kleine veranderingen kunnen al effect hebben op je gewicht. Ga vooral voor veel groenten (kijk wel uit voor te royale porties dressing en vinaigrette) en fruit, gekookte aardappelen en volkoren graanproducten, magere zuivelproducten en magere vleeswaren. Hoed je voor voedingsmiddelen die in de restgroep thuishoren. Ze zijn niet verboden maar te veel en te vaak kiezen uit de restgroep kan op termijn wel het verschil maken. Breng ten slotte regelmaat in je voedingspatroon: drie maaltijden per dag en niet meer dan twee tot drie gezonde tussendoortjes.

 

Tot slot

Aankomen is doorgaans het gevolg van een verkeerd eet- en leefpatroon waarin te veel en/of onevenwichtig wordt gegeten en te weinig wordt bewogen. Je komt heus niet aan van lucht of van alleen al naar eten te kijken. Gun jezelf voldoende tijd om overtollige kilo’s weg te werken. Anderhalve tot één kg gewicht per week verliezen is voldoende.