Osteoporose, de stille epidemie zet door

 

osteoporose

 

Steeds meer mensen krijgen te maken met osteoporose of botontkalking. De cijfers liegen er niet om: 1 op 3 vrouwen krijgt na de menopauze osteoporose. Dat botontkalking een typische vrouwenziekte is, klopt niet. Ook 1 op 5 mannen ouder dan 50 jaar lijdt aan deze ziekte. Dit is deels te wijten aan de vergrijzing maar er is meer aan de hand.

Een belangrijke reden is dat we te weinig calcium binnenkrijgen als gevolg van een eenzijdige voeding met te weinig melk en melkproducten. Een andere factor is te weinig beweging.

 

 

Voorkomen is beter dan genezen

Door een versnelde afname van de botmassa wordt het skelet broos en neemt de kans op breuken toe. Hoewel osteoporose zich pas op oudere leeftijd manifesteert, is de oorzaak vaak al op jonge leeftijd te vinden. Je kan osteoporose voorkomen of vertragen als je enkele eenvoudige leefregels toepast:

  • Eet evenwichtig en gevarieerd. Zorg ervoor dat je voeding voldoende melkproducten bevat. Drie tot vier glazen melk en één of twee sneetjes kaas per dag leveren de nodige hoeveelheid calcium. Magere of halvolle melkproducten bevatten evenveel calcium als volle.
  • Neem zoveel mogelijk lichaamsbeweging: wandelen, trappenlopen, dansen, joggen en andere fysieke activiteiten helpen je botten te versterken.
  • Beperk alcohol en vermijd tabak, ze tasten de botvormende cellen aan.
  • Probeer zoveel mogelijk te profiteren van de buitenlucht (zonlicht) om vitamine D aan te maken want vitamine D is onmisbaar voor de opname van calcium uit de voeding.
  • De menopauze (tussen 45 en 55 jaar) leidt bij vrouwen tot een groter verlies van botmassa ten gevolge van het drastisch dalen van de oestrogenen of de vrouwelijke geslachtshormonen die de botafbraak remmen. Tijdens of na de menopauze kan het daarom nodig zijn in overleg met de arts een hormoonvervangende behandeling te overwegen. Maar ook dan blijft een goede voeding en voldoende lichaamsbeweging belangrijk.

 

Hoe groot is jouw risico op osteoporose?

Ga op een eenvoudige manier je risico op osteoporose na. Vul de osteoporosetest in en naargelang het aantal botten dat je overhoudt, krijg je een gepast advies. Ga er meteen mee aan de slag, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!