Rehydratiedrankjes

energiedrank

Dehydratatie is de vijand van elke sporter. Wie sport moet veel drinken. Maar wat ? Water, of een drankje met suiker of zout, of eentje met of zonder vitaminen en mineralen ?

Voor lichamelijke inspanningen van minder dan één uur (bijv. kort wat joggen, tennissen, zwemmen...) of voor langere maar niet erg intensieve inspanningen (bijv. een wandeling of fietstocht) is alleen water meer dan voldoende.

 

Drink zowel voor, tijdens als na de inspanning. Wacht vooral niet totdat je dorst hebt. Tijdens een inspanning is je dorstmechanisme namelijk verstoord. Je krijgt minder en te laat een dorstgevoel. Op het moment dat je dorst krijgt heb je al 2% gewicht verloren wat overeenkomt met 20% van je lichamelijk vermogen.

Pas na meer dan één uur sporten kan een hydratatiedrankje nuttig zijn om je suikerreserve terug op peil te brengen. Na drie uur sporten is ook zoutaanvoer nodig om watervergiftiging te voorkomen. Enkel in die omstandigheden zijn rehydratiedrankjes met zowel glucose (suiker) als natrium (zout) nuttig. Kies dan een drankje met 3 tot 8% suiker per liter en met 45 tot 115 mg natrium. "Light" rehydratiedrankjes met weinig of geen suiker zijn nutteloos gezien ze de opgebruikte suikerreserves niet aanvullen.

Drink niet elke dag hydratatiedrankjes. Behalve suiker en zout bevatten ze ook relatief veel zuur dat je tanden aantast en gaatjes veroorzaakt.

 

Energiedrankjes

Energiedrankjes zijn geen rehydratiedrankjes. Vermijd energiedrankjes ! Die bevatten te veel suiker en zijn te zoet om goed te rehydrateren. Energiedrankjes zijn enkel nuttig voor duursporten (marathon, triatlon) om gedurende de dagen voor een wedstrijd een extra glycogeenreserve aan te leggen. Tijdens de inspanning zelf zijn ze niet aan te raden omdat ze hypertoon zijn en dus te lang in de maag blijven zitten wat tot krampen kan leiden. Omdat ze ook nog eens geconcentreerd zijn, moeten ze bovendien verdund worden door een deel van de vloeistoffen in ons lichaam wat kan leiden tot diarree en uitdroging.

 

Cocktail van het huis

De in de winkel verkrijgbare drankjes zijn vaak erg prijzig. U kan zelf voor weinig geld geschikte rehydratiedrankjes klaarmaken. Onze drankjes van het huis :

  • leng 1/4 l druivensap aan met 1/2 l water
  • leng 1/2 l sinaasappelsap aan met 1/2 l water (liever geen appelsap : meer kans op diarree)
  • los 60 gr maltodextrine (verkrijgbaar in apotheek) op in 1 l water, voeg wat citroen toe voor de smaak
  • meng 50 gr suiker, 50 gr glucose (verkrijgbaar in apotheek) of 100 ml fruitsiroop (bijv. grenadine) met 1 l water

Is het erg warm of gaat u meer dan 3 uur sporten voeg dan nog 1 a 2 gr (1/2 koffielepel) zout toe per liter van deze bereidingen.