Vergeet niet voldoende te drinken tijdens het sporten

 

sport drinken

 

Om het verlies aan vocht, bijvoorbeeld via zweten, te compenseren is het belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Ook voor, tijdens en na het sporten is drinken belangrijk. Zeker bij warm weer want dan zweet je meer. Water krijgt de absolute voorkeur.

 

 

 

 

Voldoende drinken is cruciaal

Wie intensief gaat sporten, drinkt beter 60 tot 90 minuten voor de inspanning nog enkele glazen water. Dit voorkomt dat men tijdens de inspanning gedehydreerd raakt en zorgt ervoor dat eventueel overtollig ingenomen vocht nog kan uitgescheiden worden. Bij inspanningen die langer dan één uur duren, wordt ook aangeraden om tijdens de inspanning te drinken. Zeshonderd tot 1200 ml is voldoende. Tijdens inspanningen die minder dan één uur duren is extra vochtaanbreng niet nodig. Tenzij het natuurlijk zeer warm is.

 

Dehydratatie

Bij droog en zonnig weer met een lage luchtvochtigheid merk je vaak niet dat je zweet. Bij zo’n weer verdampt zweet nog voordat het je huid nat kan maken. Dat is verraderlijk. Wanneer dit aanhoudt, wordt het bloed ingedikt, waardoor de lichaamstemperatuur oploopt. Uiteindelijk krijgen je spieren en je organen minder bloed aangeboden, waardoor je onder meer last kan krijgen van krampen, spierpijn, hoofdpijn en duizeligheid. Wanneer dit optreedt, spreken we van “uitdroging” of “dehydratatie”.

Nu kan je als “eerste hulp” wel koele dranken aanbieden, ijszakjes in de nek of op het voorhoofd aanbrengen of jezelf koelte toezwaaien, maar het is natuurlijk altijd beter dergelijke ongemakken te voorkomen. Dat kan door regelmatig drinkpauzes in te lassen bij je sportbeoefening, zelfs wanneer je geen dorst hebt. Dorst treedt namelijk pas op als je al veel vocht verloren hebt. Om de 15 minuten zo’n 150 tot 200 ml (= een bekertje) koele drank is een goede richtlijn. Daarnaast doe je er goed aan vóór en na de training voldoende te drinken.

 

Vochtbalans in evenwicht

Dranken als koffie, thee en alcohol gebruik je het best met mate. Deze dranken hebben een vochtafdrijvende eigenschap, waardoor je bij het drinken ervan méér urine gaat produceren. Op die manier wordt het ook moeilijker je lichaamstemperatuur op peil te houden.

Hoe weet je nu of je voldoende vocht hebt ingenomen? Door na te gaan of je gewicht voor en na je training hetzelfde is, kom je te weten of je tijdens en vlak na je beweegmoment voldoende hebt gedronken. Het is belangrijk om het verloren vocht terug aan te vullen, zodat je op gewicht blijft. Op te korte tijd veel gewicht verliezen is immers nooit goed.