Voldoende drinken, ook tijdens de wintersport

 

wintersport drinken

 

Het wintersportseizoen is volop aan de gang. Velen trekken erop uit om een actieve week in de bergen door te brengen. Iedereen kleedt zich extra warm aan om de vrieskou te trotseren. Maar vergeet ook niet om voldoende te drinken.

 

 

 

Voldoende drinken tijdens koude dagen is minstens even belangrijk als tijdens warme dagen. Zeker voor wie fysiek actief is in de buitenlucht. De lucht die we dan inademen is kouder en droger. We moeten meer energie gebruiken om de lucht op te warmen en vocht om hem te bevochtigen. Niet alleen de koude maar ook de hoogte speelt een rol in onze vochtbehoefte. Op hoge hoogte neemt de druk op onze bloedvaten af. Om deze druk opnieuw op peil te brengen, is voldoende vocht belangrijk. Ten slotte zweten we onvermijdelijk meer tijdens onze ski-, langlauf- of wandeltrip waardoor we extra vocht verliezen. Om uitdroging te voorkomen moeten we voldoende drinken. Uitdroging wordt gekenmerkt door duizeligheid, vermoeidheid en een koudegevoel.

 

Niet wachten tot je dorst krijgt

Normaal heeft ons lichaam elke dag 2,5 liter vocht nodig. Ongeveer 1 liter wordt aangebracht via de voeding. De resterende anderhalve liter moeten we bijdrinken. We drinken best de hele dag door. Neem dus af en toe een pauze om voldoende vocht bij te tanken. Want wanneer we wachten tot we dorst hebben, is het al te laat. Water krijgt de voorkeur, maar warme dranken zijn in de winter ook niet te versmaden. Kies dan bijvoorbeeld voor kruidenthees, soep of ontvette bouillon. Alcohol en in mindere mate koffie verhogen het vochtverlies in plaats van het aan te vullen. Deze dranken worden dus best met mate gebruikt.