Ben ik zwanger?

 

zwangerschapstest 2De eerste symptomen van een zwangerschap zijn erg makkelijk te achterhalen. Je denkt misschien dat je ongewenst zwanger bent ? Of misschien wil je wel zwanger worden maar herken je de signalen van je lichaam niet. Wij geven je graag enkele handige tips om te kunnen vaststellen of je al dan niet zwanger bent.

 

 

 

Menstruele cyclus

Hou je maandelijkse menstruele cyclus goed in de gaten en noteer eventuele onregelmatigheden. Een gemiste menstruatie is één van de grootste tekenen van een zwangerschap. Wanneer je menstruatie een week of meer te laat komt bestaat de kans op zwangerschap. Opgelet; dit is niet in alle gevallen zo. De menstruatie kan soms ook uitblijven door stress of andere externe factoren.

 

Ochtendziek

Regelmatig ochtendziek is ook een teken van zwangerschap. De beginfase van een zwangerschap gaat meestal gepaard met ochtendziektes in de vorm van hevig braken in de vroege uurtjes van de dag. Zo'n dingen kunnen natuurlijk altijd gebeuren. Maar wanneer deze ochtendziektes een week lang duren, meerdere keren per dag, is de kans erg reëel dat je zwanger bent.

 

Gezwollen borsten

Wanneer de borsten opzwellen en gevoeliger zijn of zelfs pijn doen bestaat de kans op zwangerschap. Dit gevoel komt overeen met hetgeen je vaak ervaart enkele dagen voor de menstruele periode. Het zal echter langer blijven duren en vaak ook intenser zijn. Ook gezwollen of overgevoelige tepels kunnen als oorzaak zwangerschap hebben.

 

Vermoeidheid

Vermoeidheid zonder reden kan verschillende oorzaken hebben en zwangerschap is er één van. Het is natuurlijk niet omdat je moe bent dat je meteen zwanger bent, maar het kan wel een signaal van je lichaam zijn.

 

Verdwenen of vreemde eetlust

Dat zakje patat waar je anders zoveel van kan genieten vindt je opeens afschuwelijk? De geur of zelfs de gedachte alleen al aan bepaalde gerechten kan zwangere vrouwen doen braken of misselijk worden. Dit erg duidelijk signaal.

Sommige vrouwen hun eetlust verdwijnt helemaal niet, maar krijgen vreemde eetgewoontes. Contstant snoep eten bijv. kan een signaal zijn van zwangerschap wanneer dit voorheen nooit gebeurd is maar nu wel frequent.

 

Meer plassen

Wanneer je 's nachts vaker moet opstaan om te plassen, of zelfs overdag constant naar het toilet moet lopen kan dit ook een signaal zijn van zwangerschap. De oorzaak hiervan kan zijn dat er druk ontstaat op de blaas door de groeiende baarmoeder.

 

Rugpijn

Wanneer een vrouw plots last krijgt van pijn in de onderrug kan het ook een teken zijn van zwangerschap. Ook hier ontstaat pijn door de groei van de baarmoeder.

 

Koop een zwangerschapstest of ga naar de dokter

Koop je een zwangerschapstest, lees dan de instructies goed na. Een klein foutje kan de test namelijk verstoren waardoor je nog niet zeker bent. Zwangerschapstesten zijn doorgaans 99% betrouwbaar.

Sommige mensen doen het liever niet maar de enige manier om het echt zeker te weten is door een afspraak te maken met een arts. Deze zal dan een urine- of bloedstaal nemen om te testen. Een arts kan je zelfs vertellen hoelang je al zwanger bent.