Ovulatietest

 

ovulatietest 1Naast alle tekenen die je lichaam je geeft zijn er ook tekenen die je niet kan waarnemen zonder hulp. Zo kan je behulp van een ovulatietest zien wanneer er de grootste hoeveelheid Luteïniserend Hormoon (LH) in je lichaam te vinden is. Dit is handig om te weten omdat de LH-piek plaatsvindt 36 tot 48 uur voor je daadwerkelijke eisprong.

Die 36 tot 48 uur zijn voldoende tijd om het samen gezellig te maken en ervoor te zorgen dat er voldoende zaadcellen aanwezig zijn in de baarmoeder en eileiders als de eisprong plaatsvindt.

Ovulatietesten lijken heel erg op zwangerschapstesten. Zowel de werking als het uiterlijk lijkt op elkaar. Het grote verschil is dat een ovulatietest óók reageert op het luteïniserend hormoon, waar een zwangerschapstest dat niet doet. Daarnaast moeten ook de resultaten van de ovulatietest anders gelezen worden dan bij een zwangerschapstest.

 

Wanneer beginnen met testen ?

Om te beginnen zal je moeten weten hoe lang je cyclus is zodat je op het juiste moment kan beginnen met testen. Om je cycluslengte te bepalen neem je de eerste dag van je ongesteldheid tot de dag voor je volgende ongesteldheid. Hiernaast zie je een tabel met de cycluslengte en de daarbij behorende eerste testdag. Als je cyclus korter is dan 21 dagen of langer dan 39 dagen dan is het verstandig om je huisarts om raad te vragen. Als je niet precies weet hoe lang je cyclus is dan is het verstandig om uit te gaan van het gemiddelde, namelijk 28 dagen, en dus te starten met testen op dag 11.

 

Aantal dagen in je cyclus Eerste testdag Aantal dagen in je cyclus Eerste testdag
21 6 31 14
22 6 32 15
23 7 33 16
24 7 34 17
25 8 35 18
26 9 36 19
27 10 37 20
28 11 38 21
29 12 39 22
30 13

 

 

Hoe te testen?

Gebruik voor een juist resultaat geen ochtendurine. LH wordt namelijk pas later op de dag goed waarneembaar in je urine. Het beste tijdstip voor een ovulatietest is tussen 10.00 en 20.00, maar zorg ervoor dat je een test elke dag op hetzelfde tijdstip uitvoert zodat de urine samenstelling ongeveer gelijk is. Zorg dat je zeker twee uur voor het uitvoeren van de ovulatietest niet meer gedronken hebt of naar de wc bent geweest.

Er zijn verschillende testen verkrijgbaar. Voor de strips en de cassettes moet je urine opvangen en de test erin dopen dan wel met een pipetje druppelen. De midstreamtesten kan je in de urinestraal houden, maar ook in opgevangen urine.

 

Het lezen van het testresultaat

Het aflezen van het resultaat is anders dan bij een zwangerschapstest. De ovulatietest is veel gevoeliger dan een zwangerschapstest en reageert al op 10mIU/ml in je urine. Vandaar dat je vaak wel een licht lijntje ziet als resultaat. Dit betekent dus niet dat de test positief is, het betekent gewoon dat er wat LH in je lichaam aanwezig is, wat heel normaal is, zowel voor als na de eisprong. Een ovulatietest is pas positief als de teststreep even donker is als of donkerder is dan de controle streep.

 

ovulatietest

 

Er zijn ondertussen al gebruiksvriendelijke tests op de markt die je een resultaat geven onder de vorm van symbolen, je moet dan zelf geen lijnen te interpreteren.