Speekseltest

 

speekseltest 1In 1957 ontdekten een aantal wetenschappers in Italië dat je de vruchtbare dagen van een vrouw niet alleen kon bijhouden door te letten op lichamelijke tekens rondom de baarmoeder, maar dat ook haar vruchtbare periode kon worden vastgesteld door speeksel.

Doordat de hoeveelheid oestrogeen stijgt in het lichaam als de eisprong aanstaande is, zal het oestrogeen ook te vinden zijn in het speeksel van de vrouw. Na de ovulatie neemt dit weer af. Tijdens de oestrogeenpiek bij de ovulatie neemt ook de concentratie sodium zout toe. Bij het indrogen van het speeksel levert een hoge concentratie sodium zout een soort varenstructuur op.

Met behulp van een speekseltest kan je deze varenstructuur gemakkelijk waarnemen. Een speekseltest, ook wel een varentest genoemd, ziet er meestal uit als een soort lipstick. Als je het kapje ervan af haalt dan komt er een soort mini-microscoopje onder vandaan.

 

Hoe te testen ?

Om een test uit te voeren haal je de lens los en plaatst een druppel speeksel op het glasplaatje. Deze laat je 5 tot 10 minuten indrogen. Daarna plaats je de lens weer terug. Je doet het lampje aan en kijkt door het venstertje. Je zal dan zien of je een varenstructuur hebt of niet. Zit je niet in je vruchtbare periode dan zal je een soort bolletjes zien en geen varenstructuur. Hoe dichter je de ovulatie nadert hoe meer de varens zichtbaar worden.

Het resultaat kan beinvloed worden door medicijngebruik en voedsel. Om dit te beperken is het belangrijk om de test uit te voeren meteen na het opstaan, nog voor je je tanden poetst.